Griepprik onnodig

Op 11 oktober stond er een opvallend bericht in de Telegraaf. Hoogleraar Maarten Postma stelde voor om kinderen dit najaar de griepprik aan te bieden. Het klopt volgens hem dat kinderen niet heel ziek worden van de griep, maar door hen toch te vaccineren zouden kwetsbare ouderen beschermd worden. Een vreemde conclusie aldus ons health coaches, ouderen kunnen immers zelf een griepprik halen. 

De hoogleraar denkt ziekenhuisopnames van ouderen te voorkomen door kinderen te vaccineren. Hij stelt: "Wanneer kinderen gevaccineerd worden tegen de griep, worden er minder ouderen besmet en daarmee worden dure ziekenhuisopnames voorkomen". Toch klopt er iets niet aan deze stelling; als de griepprik zou doen wat hij moet doen, dan hoeven we onze kinderen niet extra te vaccineren om anderen te beschermen. Ouderen die dat willen, kunnen zelf de griepprik nemen, dan lopen de ziekenhuizen niet vol. 

Maar hier zit het addertje onder het gras. Het is algemeen bekend dat de werking van de griepprik minder dan 40% is. Bovendien zou de griepprik vooral de portemonnee van de huisarts spekken. De griepvaccinatie kost jaarlijks zo'n 37 miljoen euro. Dat is een verdienste van elf euro per prik. Daarnaast werkt het immuunsysteem van kinderen dusdanig goed, dat een griepvirus snel onder controle is.

Huisartsen hebben helaas onvoldoende tijd en kennis om patiënten voor te lichten over gezonde voeding en levensstijlverandering. Want dat is een veel betere methode. Daarom valt er veel winst te behalen door een bezoek aan een personal trainer of health coach. Zoals wij van Your Health Coach al sinds 2007 zien in onze praktijk, is het begeleiden van mensen naar een optimaal gezonde levensstijl door kennisoverdracht en een op maat gemaakt voedingsadvies, erg effectief gebleken.

Wat kun je zelf doen?
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert momenteel niet om kinderen te vaccineren, zij laat de keuze bij de ouders. Ons advies? Focus op het versterken van je eigen immuunsysteem met gezonde voeding, voldoende beweging en een aanvulling met vitamine D, C en zink.