FAQ

Q: Als ik nog vragen heb na het ontvangen van mijn persoonlijk plan, kan ik dan nog bij Your Health Coach terecht?
A: Jazeker! Stuur een mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of laat een berichtje achter via het contactformulier. Eerlijk gezegd,.. krijgen we achteraf eigenlijk nauwelijks vragen. Het persoonlijk advies en schema zijn erg uitvoerig en gedetailleerd. Maar als je nog een brandende vraag hebt neem gerust contact met ons op!

Q: Hoe volg ik mijn persoonlijk schema als ik op vakantie of in het buitenland ben?
A: Overal ter wereld, waar je ook bent kun je je persoonlijk schema volgen! Your Health Coach werkt namelijk met pure, natuurlijke basisproducten die overal te verkrijgen zijn. Je moet in sommige landen misschien iets meer zoekwerk verrichten, maar ze zijn er wel degelijk! Als je altijd je ‘emergency snack’ bij de hand hebt kan je niets gebeuren.
Daarnaast staan er in je schema per eetmoment 7 opties. Kijk bij een hotelontbijt of er iets is wat lijkt op een van de ontbijtjes uit je schema. Als je een stedentrip doet duik je een ‘whole foods’ supermarkt in en probeer gezonde tussendoortjes te scoren. Ben je de hele dag op reis of onderweg, zorg dat je verantwoorde snacks bij je hebt zodat je altijd op tijd kunt eten. Het draait allemaal om planning en organisatie!

Q: Ik ben overtuigd en wil een gezonde lifestyle! Tevens wil ook graag het eetpatroon van mijn partner aanpakken. Hoe doe ik dat?
A: Je kunt twee dingen doen.
1. Je komt zelf op consult, gaat aan de slag met je persoonlijke schema en haalt de gezonde boodschappen in huis. Je laat je partner alles proeven en met je mee-eten.
Omdat Your Health Coach met pure, basissmaken werkt, vind eigenlijk iedereen de producten lekker. Proeven = overtuigen!
2. Jullie komen samen op consult, kijk maar bij ‘Services’ en kies voor de optie: duo consult. Your Health Coach laat jou en je partner samen zien hoe jullie je persoonlijke doelstelling kunnen behalen. Het enthousiasme van Your Health Coach werkt erg aanstekelijk en ook partners die zelf niet de intentie hadden te veranderen staan na de afspraak volledig gemotiveerd te trappelen om de gezonde boodschappen in huis te halen!

Q. Wat is orthomoleculair?
A. Ortos is Grieks en betekent ‘juist’ en ‘gezond’. Moleculair staat voor ‘voedingsstoffen’. De orthomoleculaire geneeskunde is een alternatieve
vorm van geneeskunde waarbij volgens het principe van Hippocrates wordt gewerkt: ‘Voeding is ons medicijn, ons medicijn is voeding’.

Q. Wat is orthomoleculaire geneeskunde?
A. In de orthomoleculaire geneeskunde wordt het lichaam als een geheel van biljoenen samenwerkende cellen gezien. Wanneer je iets eet of drinkt, worden grote moleculen afgebroken tot kleinere deeltjes, die op hun beurt weer verder worden afgebroken door ons verteringssysteem en ten slotte opgenomen worden in het bloed.
Het bloed transporteert de stoffen naar de plaats van bestemming.

Q. Wat doet een orthomoleculair therapeut?
A. Een orthomoleculair therapeut kijkt naar de invloed  en het effect van voedingsstoffen. Iedere stof gedraagt zich op een bepaalde manier in het lichaam. Daarnaast spelen eetgewoonten, genen, gezondheidsklachten, ziekten en zelfs het voedingspatroon van onze voorouders een rol in hoe je als mens reageert op bepaalde voedingsstoffen.

Q. Gaat het in de orthomoleculaire geneeskunde om voeding of om voedingssupplementen?
A. Supplementen, de naam zegt het al, vormen een aanvulling op de dagelijkse voeding. Zonder een gedegen basisvoeding heeft geen enkel supplement zin. In principe wordt er eerst gekeken of de dagelijkse behoefte gedekt kan worden met ‘normale’ voeding. Is dit niet het geval vanwege bijvoorbeeld een verhoogde behoefte dan worden voedingssupplementen ingezet.

Q. Wanneer is er sprake van een verhoogde behoefte?
A. In geval van een verhoogd stressniveau, bepaalde eetgewoonten (vegetariërs, veganisme, maaltijden overslaan), intensieve sportbeoefening, gezondheidsklachten of ziekte.

Q. Wat is precies een verhoogd stressniveau?
A. We spreken van verschillende stressoren: het milieu waar verontreiniging, chemicaliën en uitlaatgassen een rol spelen, elektromagnetische stress door zendmasten, wifi, intensief gebruik van mobiele telefoons, maar ook psychische/mentale stress, fysieke stress en last but not least: voedingsstress.

Q. Wat is voedingsstress?
A. Wanneer het lichaam voedingsstoffen binnenkrijgt die het niet kent, zoals bij zoveel bewerkte voeding het geval is. Veel voedingsmiddelen staan zo ver weg bij de bron dat ze het lichaam niet voeden, maar juist een belasting vormen. Het kost meer energie om de voedingsstoffen af te breken en af te voeren dan dat ze aan energie opleveren. Maar ook de manier van bereiden speelt hier een rol. Als gezonde producten te lang bereid of verhit worden (zoals onverzadigde vetten) kunnen ze zelfs schadelijk zijn. Tot slot speelt de manier van eten ook een rol. Veel mensen eten te gehaast, eten niet aan tafel, zijn ondertussen bezig met iets anders en kauwen niet goed.

Q. Wat zijn de belangrijkste orthomoleculaire voedingstips?
A. Voeding dient puur en natuurlijk te zijn, afkomstig van een nog te herkennen bron. Zonder onnodige toevoegingen. Conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen bieden uitsluitend voordeel aan de producent van een product: ze zorgen dat het product er ‘mooier’ uitziet, langer in de winkel kan liggen waardoor het meer geld oplevert.
Daarnaast draait het om de combinatie van de juiste voedingsstoffen.
Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen bouw- en brandstoffen. Bouwstoffen leveren stoffen voor groei en herstel. Brandstoffen leveren energie. Beide stoffen zijn nodig voor een optimaal functionerend lichaam. Het verschilt per persoon hoeveel van deze voedingsstoffen nodig is.

Q. Wie heeft baat bij orthomoleculaire geneeskunde?
A. Mensen met gezondheidsklachten of een ziekte die regulier vastlopen komen meestal in het alternatieve circuit terecht. Maar ook als je wilt weten welke voeding bij je past kan de orthomoleculair therapeut uitkomst bieden. Deze stelt het optimale pakket voedingsstoffen samen, afgestemd op de fysieke conditie, levensstijl, behoeften en de persoonlijke doelstelling. Iedereen die optimale gezondheid nastreeft kan een bezoek brengen aan de orthomoleculair therapeut.

Q. Wat is het verschil tussen een diëtist en orthomoleculair therapeut?
A. Waar een diëtist hoofdzakelijk naar calorieën en de dagelijkse caloriebehoefte kijkt, ziet de orthomoleculair therapeut het lichaam als een geheel van samenwerkende cellen. Orthomoleculair wordt er dus diep in het lichaam gekeken naar hoe stoffen worden opgenomen, welke reacties er plaatsvinden en waar er tekorten zijn.
De orthomoleculair therapeut gaat dus dieper in op voeding en streeft naar de juiste combinatie voedingsstoffen om optimale gezondheid te bereiken.

Q. Waar verschilt de orthomoleculaire aanpak met de reguliere?
A. Veelal wordt bij gezondheidsklachten alleen de symptomen bestreden, zonder eerst te kijken naar de oorzaak. Door de oorzaak bij de wortel aan te pakken kunnen bepaalde klachten veelal verholpen worden. Het lichaam geeft ons dagelijks signalen, alleen is het voor velen niet mogelijk om deze te interpreteren. In de orthomoleculaire therapie wordt er naar de oorzaak van de klachten gekeken. Een orthomoleculair therapeut kijkt of de behoefte aan voedingsstoffen overeen komt met wat het lichaam binnenkrijgt, hiervoor wordt het lichaam als een geheel gezien. Wanneer het lichaam in balans is vermindert het risico op het ontstaan van gezondheidsproblemen en kunnen bepaalde klachten zelfs geheel voorkomen worden.