5G mast op elke straathoek

In de komende jaren wordt het supersnelle 5G-internet in Nederland geïntroduceerd. Om ook in drukke gebieden hoge snelheden te garanderen, zijn veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties nodig. Gemeenten worden verplicht om mee te werken aan de aanleg. Dus worden er een heleboel nieuwe zendmasten geplaatst op openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Maar hoe zit het met de gezondheidsrisico’s van deze stralingsbelasting?

Door de uitrol van het supersnelle internet via 5G wordt in de komende jaren een wildgroei aan antennes verwacht. 5G werkt op een hogere frequentie dat sneller internet oplevert. Het bereik van de antennes is minder waardoor er veel meer zendmasten en antennes in het straatbeeld zullen verschijnen. Nu is een beperkt aantal straalmasten nog voldoende, straks zitten er antennes in bijna elke straat: bijvoorbeeld op verkeerslichten, lantaarnpalen en bushokjes.

Zelfrijdende auto's
De antenneplicht is volgens het kabinet nodig om “toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden”, zoals zelfrijdende auto’s. Maar is dat echt nodig? Hoeveel mensen gaan er daadwerkelijk gebruik maken van een auto die zichzelf kan besturen? Nederland telt nu al ruim 46.000 mobiele antennes. Daar komen er vanaf 2022 waarschijnlijk tienduizenden bij wanneer 5G op grote schaal wordt uitgerold. 

Dit voorjaar sloeg GroenLinks alarm over de mogelijke gezondheidsrisico’s van straling van de nieuw te plaatsen 5G-antennes. De partij wilde dat het kabinet extra onderzoek gaat doen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is dat niet nodig, omdat uit allerlei onderzoeken blijkt dat er geen aanwijzingen zijn voor gezondheidsgevaar. Hier zetten wij als health coaches onze vraagtekens bij.

De World Health Organization gaf in 2011 al aan dat het 5G-netwerk een toename in onvruchtbaarheid, DNA-schade en zelfs kanker kan veroorzaken. In Californië is 5G al een feit. En daar zijn steeds meer mensen die gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, oorsuizen, concentratieverlies, draaiduizeligheid (vertigo), hartkloppingen, depressie, hyperactiviteit en slapeloosheid rapporteren. Ook vallen bijen die te dicht bij de 5G-zendmasten komen dood neer. 

Conclusie
Elektromagnetische straling warmt het menselijk lichaam en de aarde op. Straling creëert stress in het lichaam. Onze lichaamscellen verliezen hun functie en dat leidt tot gezondheidsklachten en mineraaltekorten.

Wanneer je hoort dat er geen bewijzen zijn dat 5G schadelijk zou zijn, vraag je dan af wie er belang heeft bij deze uitspraak. Er is een wireless-lobby. De wetenschap wordt beïnvloed door de industrie en daar gaat veel geld in om. Er zijn 240 wetenschappers uit 41 landen die de resultaten van wetenschappelijk onderzoek aangeboden hebben aan de United Nations, en op urgente actie aangedrongen hebben. Zij hebben onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten bij langdurige blootstelling aan 5G, en vonden wel degelijk aanwijzingen voor gezondheidsrisico’s.

Wil jij weten wat je kunt doen om deze gezondheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken?

Kijk dan deze 16 minuten durende Ted Talk van Jeromy Johnson. En nog belangrijker, laat iedereen die je lief is dit filmpje ook bekijken!