Cholesterol is goed

In onze praktijk zien we regelmatig cliënten die verontrust zijn over hun cholesterolwaarden. Helaas is de cholesteroltest van de huisarts niet volledig. Met als gevolg dat er soms ten onrechte cholesterolverlagende medicatie wordt aangeraden. Er zijn ontzettend veel misvattingen en fabels over cholesterol. Deze leggen we stuk voor stuk aan je uit. 

Om te beginnen is cholesterol een onmisbare stof voor alle cellen (celwanden) in ons lichaam, en belangrijk voor de aanmaak van hormonen en de productie van vitamine D. Onze hersenen bestaan zelfs voor tien procent uit cholesterol. 

Het lichaam maakt zelf cholesterol
Het meeste cholesterol (90%) maken we zelf aan in de lever. Daarnaast produceert bijna iedere cel cholesterol. De lever breekt het overmaat aan cholesterol af tot galzuur. Een deel van dit galzuur wordt later weer door de dunne darm opgenomen.

Hoog cholesterol door stress
Het is een fabeltje dat je cholesterolgehalte stijgt van het eten van verzadigd vet. Het cholesterolgehalte stijgt doordat het lichaam meer cholesterol gaat produceren. Bijvoorbeeld in tijden van stress. En dat is nu precies het probleem: cholesterol wordt gebruikt om beschadigingen aan de vaten te repareren die veelal ontstaan door laaggradige ontstekingen door stress.

LDL herstelt beschadigd weefsel
Cholesterol is een vetachtige stof. Om het cholesterol te vervoeren door het lichaam moet het aan een eiwit worden gekoppeld: Lipoproteïne A. Het meeste cholesterol in het bloed wordt door lichte lipoproteïnen (LDL-moleculen) vervoerd. Dit cholesterol bouwt en herstelt beschadigingen aan onze weefsels. In feite is dit een nuttig proces. Het wordt echter een probleem wanneer er teveel of steeds weer schade is. Laaggradige ontstekingen zorgen voor een verhoging van het LDL-cholesterol.

Het gaat om de ratio, triglyceriden en Lipoproteïne A
De huisarts meet vaak alleen LDL, HDL en de ratio. Wanneer het LDL hoog is wordt al snel cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven. Toch is dit vaak niet nodig: wanneer ook het HDL hoog is, valt de ratio goed uit. Daarbij mist de meting van het Lipoproteïne A. Een verhoogde concentratie van dit eiwit geeft een hoger risico op hart- en vaatziekten. Net als dat een verhoogde concentratie triglyceriden een hoger risico met zich meebrengt. Daarnaast geeft een verhoogde waarde van dit Lipoproteïne A-eiwit aan dat er veel laaggradige ontstekingen zijn. Studies tonen aan dat vitamine B3, Niacine (in de vorm van nicotinezuur) het gehalte Lipoproteïne A verlaagt.

Conclusie
Cholesterol is een nuttige stof. Verhoogde cholesterolwaarden (die dus niet per definitie slecht zijn als de ratio maar goed is), gaan altijd hand in hand met ontstekingen. De ontstoken vaatwand wordt door een eiwit, Lipoproteïne A, gerepareerd. Het is dus verstandig de ontstekingen, stress en levensstijl aan te pakken omdat deze aan de oorzaak van een te hoog LDL en Lipoproteïne A liggen.

Belangrijk is nog dit punt voor menstruerende vrouwen: het cholesterol moet altijd gemeten worden in de eerste helft van de cyclus. In de tweede helft (vanaf dag 14) gaat de productie van cholesterol iets omhoog in verband met een potentiële innesteling.

En: wanneer er een tekort is aan vitamine C gaat het Lipoproteïne A ook omhoog. Daarom raden wij iedereen aan om 2000 mg vitamine C per dag te nemen. In deze tijd waarin we gebombardeerd worden met stressoren, is dit zeker geen overbodige luxe!