De juiste zorgverzekering

Zorgverzekeraar CZ-groep (waaronder CZ, Ohra en Delta Lloyd vallen) vergoedt in 2019 een stuk minder vanuit de aanvullende verzekering, zoals een groot aantal alternatieve therapievormen. Het gaat onder meer om ayurvedische geneeskunde, orthomoleculaire geneeskunde, Chinese kruidengeneeskunde, TCM, mesologie en cranio-sacraaltherapie, energetische therapie, speltherapie en psychomotorische kindertherapie. CZ heeft bovendien een groot aantal beroepsverenigingen uitgesloten van vergoeding. Alhoewel wij nog steeds worden vergoed in 2019, roepen we toch op om eens kritisch naar je zorgverzekering te kijken.

De CZ-groep vergoedt in 2019 alleen nog behandelingen voor alternatieve geneeswijzen als de behandelaar is aangesloten bij één van onderstaande, door CZ erkende, beroepsverenigingen. Daarnaast vinden zij het belangrijk dat alternatief genezers minimaal beschikken over medische basiskennis (MBK) of psychosociale basiskennis (PsBK). Want dan zijn therapeuten in staat om door te verwijzen naar een reguliere arts, mocht dat nodig zijn. Deze voorwaarde is er om de veiligheid en toegankelijkheid van de zorg te garanderen.

Toch is het te gek voor woorden dat mooie alternatieve werkvormen zoals orthomoleculaire geneeskunde, speltherapie en cranio-sacraaltherapie niet meer vergoed worden. De therapeuten in deze werkvormen zijn genoodzaakt hoge kosten te maken voor omscholing en dit wil absoluut niet zeggen dat ze niet kundig of genoeg geschoold zijn. 

Kies daarom in 2019 voor een zorgverzekeraar die niet onder de CZ-groep valt: Ohra, Delta Lloyd en CZ. Zij zijn namelijk de enigen die een grote groep therapeuten uitsluiten. Je kan je zorgverzekering wijzigen tot en met 31 december 2018. Je oude zorgverzekering moet in ieder geval opgezegd zijn vóór 1 januari 2019. Je hebt dan nog tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Your Health Coach wordt nog steeds vergoed in 2019
In principe verandert er voor onze cliënten niets in het nieuwe jaar. Onze beroepsvereniging VBAG staat nog steeds op de lijst van de CZ-groep en al onze coaches hebben een medische basiskennis opleiding gevolgd. Tessa heeft naast de medische basiskennis ook de psychosociale basiskennis afgerond in 2016.

Hieronder een overzicht van de beste zorgverzekeraars als het gaat om natuurgeneeskunde:
FBTO vergoedt tot 200 euro per jaar, 35 euro per consult. Premie p/m: 7,75 euro.
ONVZ Extrafit vergoedt tot 400 per jaar, 30 euro  per consult. Premie p/m: 9,76 euro.
Aevitae Plus vergoedt 300 euro per jaar, 50 euro per consult. Premie p/m: 12,13 euro.
IZA Extra Zorg 2 vergoedt tot 450 euro, 45 euro per consult. Premie p/m: 24,25 euro.
Zilveren Kruis 3 sterren vergoedt tot 550 euro per jaar, 40 euro per consult. Premie p/m: 28,50 euro.
ONVZ Optifit vergoedt tot 750 euro per jaar, 65 euro per consult. Premie p/m: 40,92 euro.