Een gezonde slaapomgeving

Goed slapen is belangrijk. Een donkere slaapkamer, een goede matras en voldoende ventilatie zijn essentieel voor een goede nachtrust. En wat dacht je van het materiaal van jouw beddengoed en de samenstelling van je matras? Deze zijn eveneens belangrijk voor je gezondheid. Polyester beddengoed geeft microplastics af, die je via je huid kunt opnemen en zo in het bloed terecht kunnen komen. Een matras met pocketvering heeft metalen veren die de nachtrust behoorlijk kunnen verstoren. Omdat we een derde van ons leven slapend in de slaapkamer doorbrengen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat dit een gezonde omgeving is.

Tijdens onze slaap worden cellen vernieuwd, hersteld en gereinigd. Het menselijk lichaam is zeer geleidend omdat onze lichaamscellen voornamelijk uit water met een hoog gehalte aan mineralen bestaan. Cellen weten wanneer ze zich moeten delen. Hersencellen, zenuwcellen en botcellen trillen met verschillende frequenties en communiceren op die manier met elkaar. Op veel manieren werkt ons lichaam net zoals een stemvork. Wanneer je een stemvork laat trillen, trilt elke vork met dezelfde frequentie in haar directe omgeving mee. Dit fenomeen heet resonantie.

Een elektromagnetisch veld (EMF) is een onzichtbare zone van energie die zich om elektrische apparaten en bedrading (bijvoorbeeld van lampen) omgeeft. Een EMF bestaat eigenlijk uit twee velden; een elektrisch veld en een magnetisch veld.

Een elektrisch veld is gemaakt door spanning die de kracht bepaalt waarmee de elektriciteit door de draden gaat. Magnetische velden kun je meten met een EMF meter. 

Het Bio Initiative rapport is een rapport over EMF dat gepubliceerd is door een internationale groep van wetenschappers en onderzoekers. Hierin is serieuze bezorgdheid geuit over de straling van hoogspanningslijnen, mobiele en DECT telefoons, laptops en andere ‘slimme’ apparaten in huis. We worden dagelijks aan verschillende radiofrequenties en elektromagnetische velden blootgesteld. De conclusie van dit rapport is dat de bestaande normen voor de openbare veiligheid volstrekt onvoldoende zijn om onze gezondheid te beschermen. Het rapport omvat studies waaruit blijkt dat elektromagnetische velden en straling invloed hebben op gen- en eiwitexpressie in ons lichaam en zo DNA-schade veroorzaakt.

Geen matras of bed met metaal
De overgrote meerderheid van bedden bevat metalen pocketvering of er is metaal verwerkt in de bedomlijsting. Helaas kunnen deze metalen frames en metalen boxsprings de natuurlijke magnetische velden van de aarde versterken en verstoren. Dit kan vervolgens leiden tot een onrustige slaap in combinatie  met een aantal andere symptomen zoals:

Hoofdpijn

Hyperactiviteit

Depressie en vermoeidheid

Vermoeide ogen

Spierkrampen en spierspanningen

Verzuring van het lichaam

Je kunt zelf onderzoeken of jouw matras of bed magnetisme bevat. Je kunt met een kompas langs een bed gaan en als de magnetische noordpool verandert, heeft het metaal in het bed een verstorende invloed op het natuurlijke magnetisch veld.

Zeker voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen is het vermijden van metaal erg belangrijk. Slapen in elektromagnetische velden tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neurologische dysfunctie, hyperactiviteit en leerstoornissen.

Zo maak je de slaapkamer vrij van EMF

  • Schakel je wifi en je telefoon ‘s nachts uit
  • Slaap op een matras zonder pocketvering of metaal
  • Zet geen radiowekkers, elektrische dekens en computers in de slaapkamer
  • Positioneer het hoofdeinde van het bed 2-4 meter van stopcontacten af
  • Leg een aardingslaken op het bed

En over metaal gesproken: in een beugelbh zit ook metaal wat dus ook een antenne kan zijn voor EMF. Het beste is dus om katoenen bh’s te dragen zonder beugel. En, doe thuis een lekker zittend t-shirt aan zonder bh, veel gezonder. Free the boobies!