Een sterk immuunsysteem in plaats van een vaccin?

Na de demonstratie op de Dam van 1 juni is niemand besmet geraakt met het Covid-19 virus. Eind juni lagen er nog maar 29 mensen met Covid-19 op de IC’s in Nederland. Toch investeert het kabinet 150 miljoen euro in een vaccin. Is vaccinatie de oplossing? Een goed en betrouwbaar vaccin ontwikkelen heeft tijd nodig. Waarom zou Nederland miljoenen doses van het vaccin bestellen? En wie wordt er eigenlijk beter van deze situatie?

Tijdens de demonstratie op de Dam in Amsterdam kwamen meer dan 5000 mensen bijeen om hun stem te laten horen tegen de ongelijkheid in onze samenleving. Er werd geprotesteerd tegen de moord op George Floyd. Iedere aanwezige vond het laten horen van zijn/haar stem belangrijker dan het risico om een virale infectie op te lopen. Nu ruim 4 weken later, blijkt dat er geen enkele besmetting uit deze demonstratie is gekomen.

De kranten daarentegen kopten dat er “tijdens de betoging op de Dam geen hevige besmettingshaard” was. En epidemioloog Frits Rosendaal vergeleek de samenkomst op de dam met het ‘dronken in een auto stappen’. “Niet elke keer dat iemand dronken in een auto stapt, vindt een ongeluk plaats. Maar de kans erop is wel veel groter, dus betogingen zoals deze op de Dam zijn een slecht idee”. Het kabinet en de media zetten een angstaanjagend beeld neer. Het angstig maken van mensen heeft een slechte invloed op de gezondheid en door de vrees gaan mensen elkaar wantrouwen. 

Er is helaas geen brede maatschappelijke discussie. De tunnelvisie van het kabinet heeft er toe geleid dat zij maar 1 mogelijke oplossing zien voor het probleem; zo snel mogelijk een vaccin produceren. De angst moet blijven omdat het kabinet 150 miljoen geïnvesteerd heeft in het vaccin. Maar wacht eens even… in 2009 zijn er ook miljoenen in vaccins tegen de Mexicaanse griep gestoken, terwijl bleek dat dit griepvirus niet zo gevaarlijke was als werd aangenomen. Wie herinnert zich niet de kranten nadat dit virus was overgewaaid: “De Mexicaanse griep heeft de belastingbetaler onnodig 144 miljoen euro gekost. Twintig miljoen griepvaccins zijn weggegooid omdat een grote uitbraak uitbleef.”

Wie belang heeft bij het snel ontwikkelen en op de markt brengen van een vaccin is de vraag. Vaccin of geen vaccin, een sterk immuunsysteem blijft heel belangrijk. Wij blijven dan ook bij ons advies om je immuunsysteem te ondersteunen met ons antiviraal pakket: 

Vitamine C: 2000 - 3000 mg ascorbinezuur. Wanneer je gaat reizen met vliegtuig of trein neem je elk uur dat je onderweg bent 1000 mg vitamine C in. V oor een reis van 4 uur bijvoorbeeld neem je 4000 mg,  verspreid over twee innamen van 2000 mg vitamine C per 2 uur.

Vitamine D3: 75 mcg per dag. Bij lage vitamine D-bloedwaarden raden we 100 mcg aan, na 2 weken 75 mcg en na 4 weken 50 mcg per dag. 

Magnesium: 400 mg per dag in citraat-, malaat-, amino chelated- (AC) of glycinaatvorm. 

Zink: 20 mg per dag in citraatvorm.

Selenium: 200 mcg per dag in de vorm van selenium-methionine.