Frisse lucht en virussen

Pim van Galen interviewde wetenschapper en data-analist Maurice de Hond over zijn stelling: “Er is sprake van massahysterie in Nederland, er komt geen tweede golf en de anderhalvemeter-economie gaat niet werken”. Het belangrijkste punt uit de analyse van Maurice de Hond is dat de besmetting met het Covid-19 virus plaatsvindt via in de lucht zwevende virusdeeltjes. Een ander punt en tip uit de analyse is dat ventileren heel belangrijk is voor alles wat in gesloten ruimten plaatsvindt, zoals scholen en openbaar vervoer.

De mediaberichten en alle talkshows hebben ons onnodig bang gemaakt. De virologen op tv hebben hier aan meegewerkt, zij zaaiden angst door vooral op de gevaren te wijzen in plaats van de echte cijfers te geven. Het virus verspreidt zich op grote evenementen in gesloten ruimten. Zodra een evenement buiten plaatsvindt of er goed geventileerd wordt, is de kans op besmetting heel klein. De meeste mensen die besmet raken, worden niet heel erg ziek. Wanneer je de echte cijfers ziet, zijn de meeste overleden mensen ouder dan 75 jaar. Dit is ook de leeftijdsgroep die jaarlijks aan griepvirussen overlijdt. Als iemand onder de 40 ziek wordt, is de sterftekans 1 op 30.000. Ter vergelijking; dit is de helft kleiner dan de kans om te sterven aan de gevolgen van een verkeersongeluk. 

Niet de directe overdracht binnen anderhalve meter is relevant, maar de verspreiding via zogenaamde aerosols. Dit zijn micro druppels die bij het spreken, hoesten of niezen vrijkomen en een lange tijd in de lucht kunnen blijven zweven in een omgeving waar er geen luchtventilatie is. 

Dat is volgens De Hond ook de reden dat de meeste besmettingen binnen plaatsvinden, in ruimtes met meerdere mensen en een matige ventilatie. “Kijk eens naar Afrika, naar het vluchtelingenkamp op Lesbos, of naar India. Daar zien we nauwelijks of geen besmettingen, hoewel de mensen daar vaak dicht opeengepakt zitten. Door de (arme) omstandigheden daar is er veel natuurlijke ventilatie, de aerosols blijven er niet hangen.”

De verspreiding van aerosols wordt sterk gereduceerd bij een temperatuur van 20 graden en een hoge luchtvochtigheid. Daarom verdwijnt het virus vrijwel vanzelf als in onze gebieden de zomer nadert. Het mooie weer zorgt er zelf voor dat de hoeveelheid water in de lucht omhoog gaat. 

We krijgen volgens de Hond geen tweede golf in Nederland als we maar zorgen voor goede ventilatie en juist lekker naar buiten gaan. We kunnen onze weerstand hoog houden door vitamine D aan te maken door voldoende zonlicht. Daarnaast is het voor de gezondheid ook belangrijk om de natuur in te gaan. Wil je het hele interview met Maurice de Hond terugkijken? Klik dan hier. Zou het RIVM aannames hebben gedaan over de verspreiding van het virus?