Het belang van omega 3

Omega 3 vetzuren (EPA, DHA en ALA) bieden ons lichaam veel gezondheidsvoordelen. Van een ontstekingsremmende werking, tot het verbeteren van de vruchtbaarheid en het reguleren van de hormoonproductie. DHA is vooral goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Daarom adviseren wij dagelijks 1000 mg EPA + DHA uit vloeibare visolie, en niet terughoudend te zijn in het gebruik van avocado’s, noten en zaden.  

Remmen van ontstekingen
Ontstekingen plegen roofbouw op je lichaam, ze geven je een gevoel dat je batterij nooit helemaal is opgeladen. Bijniervermoeidheid en bijnieruitputting hebben een directe link met ontstekingen. Ze kenmerken zich door een toename in gewicht, vetopslag rond de navel, moeizaam afvallen, lusteloosheid, gebrek aan energie en een grotere vatbaarheid voor infecties.

Insuline en cortisol zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor vetopslag rond de navel. Juist het zwembandje om je middel blijkt een belangrijke veroorzaker van ontstekingsbeelden te zijn. Ons huidige dieet bestaat uit te veel snelle koolhydraten die voor een te grote insulineproductie zorgen. Onze hormonen worden verstoord door chemische schoonmaak- en verzorgingsproducten, toename in het gebruik van plastic, Teflonpannen, medicijnen en ontregelde dag/nachtritmen door ploegendiensten. 

Het remmen van ontstekingen verdient de aandacht omdat ze de voorbode zijn van alle welvaartsziekten. Suiker en omega 6-vetten bevorderen ontstekingen, curcuma-extract, visolie en vitamine D hebben een ontstekingsremmende werking.

Meten is weten
Om te meten hoe het gesteld is met de verhouding Omega 3-6-9 in het lichaam, kun je onze essentiële Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor deze test zijn drie buisjes bloed nodig. De test wordt uitgevoerd door een Nederlands laboratorium. Je krijgt dan inzicht in de volgende parameters:

  • Omega 3: ALA, EPA, DHA, Eicosatrieencarbonzuur (ETE) 
    Omega 6: Linolzuur (LA), Gamma linoleenzuur (GLA), Eicosadieencarbonzuur (EDA) , Dihomogamma linoleenzuur (DGL), Arachidonzuur (AA), Docosatetraeencarbonzuur (DTA)
    Omega 9: Transelaidinezuur (TEA), Cis oliezuur (COA), Eicosaeencarbonzuur (EIA), Eruciczuur (EUA), Nervonzuur (NA)
    Verzadigde vetzuren: Palmitinezuur (PA) en Stearinezuur (SA)
    Ratio: EPA/AA

De kosten van deze test zijn 89 euro en bloedafname kan overal in Nederland plaatsvinden. De uitslag is in twee weken bekend, we spreken deze dan door in een 45 minuten consult.