Het effect van antibiotica op kinderen

Antibiotica stimuleren de groei van kinderen, zowel in lengte als gewicht. Dit geldt met name voor het gebruik van antibiotica in de eerste twee levensjaren. Onderstaande onderzoeksresultaten van de Universiteit Maastricht werden onlangs gepubliceerd in The Journal of Pediatrics. Voor de studie werden bijna duizend kinderen gedurende tien jaar gevolgd en werden verschillende factoren meegenomen die groei kunnen beïnvloeden.

Het aantal kuren en de leeftijd zijn van belang
Voor deze studie werden de gegevens van huisartsen over het antibioticagebruik van 979 kinderen in hun eerste tien levensjaren geanalyseerd. Op zeven momenten werd hun lengte en gewicht geregistreerd. Met name de kinderen die in de eerste zes maanden een antibioticakuur kregen, en zij die er meerdere kregen tussen het eerste en tweede levensjaar, bleken langer en zwaarder te worden dan kinderen die geen antibiotica hadden gekregen. In het kader van de toename van obesitas hebben de onderzoekers dit effect ook getoetst aan het voorschrijfgedrag. Antibiotica worden namelijk het meest voorgeschreven aan kinderen. Zo’n zeventig procent van de kuren wordt voorgeschreven bij luchtweginfecties, terwijl dat veelal onnodig is.

Effect via invloed darmmicrobioom
Van de 979 kinderen kregen er 613 (63%) tenminste één antibioticakuur in hun eerste tien levensjaren. Van deze 613 kinderen kregen er 127 (13%) vier of meer kuren in tien jaar. Effecten op lengte en gewicht werden met name gezien bij de penicilline-achtige antibiotica uit de beta-lactamgroep. Hoewel het mechanisme dat verantwoordelijk is voor dit effect nog niet helemaal wordt begrepen door de wetenschap, gaat men er momenteel van uit dat de invloed van antibiotica op het darmmicrobioom hiervoor verantwoordelijk is. Deze studie sluit op die theorie aan, omdat het darmmicrobioom van kinderen tot twee à drie jaar nog gevoeliger is voor verstoringen dan die van oudere kinderen en volwassenen.

De studie kon andere factoren die groei van kinderen beïnvloeden uitsluiten, zoals het gewicht en rookgedrag van de moeder tijdens zwangerschap, hoe lang ze borstvoeding gaf, maar ook de hoeveelheid lichamelijke activiteit van de kinderen.

In Nederland is er al veel bereikt om onnodig antibioticagebruik terug te dringen, in andere landen is dat nog nauwelijks het geval. De onderzoekers achten verder onderzoek noodzakelijk, gezien het toenemende probleem van obesitas bij kinderen wereldwijd.

Bron: Universiteit Maastricht

Wij adviseren in onze praktijk Colloïdaal zilver een natuurlijk antibioticum. Zilver is zeer effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen, is 100% natuurlijk en heeft geen bijwerkingen. Ook heeft zilver een positief effect op het darmmicrobioom, zeker indien gecombineerd gebruik met een probiotica.