Nieuwe voedselintolerantietesten

Voedselintoleranties zijn reacties op voedsel door ons immuunsysteem. Deze reacties kunnen een breed scala aan klachten veroorzaken. De meest voorkomende zijn: huid-, buik- en slijmvliesklachten, maar ook hoofdpijn of migraine komen regelmatig voor. Deze symptomen ontstaan omdat het immuunsysteem het voedsel niet meer tolereert. Een oorzaak kan gevonden worden in stress, een slechte conditie van het verteringsstelsel of simpelweg overconsumptie van een voedingsmiddel. Omdat je ook intoleranties kunt hebben zonder direct aanwijsbare symptomen, is het zinvol om te testen of je voedselintoleranties hebt. Vanaf 1 juli zijn er nieuwe testvormen beschikbaar voor een stapsgewijze diagnostiek.

Het vermoeden bestaat dat meer dan 45% van de populatie overgevoelig reageert op bepaalde voedingsmiddelen. De effecten zijn vaak niet levensbedreigend, maar de symptomen kunnen een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven, zowel op werk als thuis. De symptomen van een voedingsintolerantie kunnen zich tot 72 uur na het eten van een ‘trigger’-voedingsmiddel manifesteren. Gemiddeld hebben personen die aan voedingsintoleranties lijden ongeveer 4 tot 5 van deze trigger-voedingsmiddelen. 

Veel mensen lijden er al jaren aan en hebben een mechanisme ontwikkeld om met de symptomen om te gaan, maar zijn niet in staat om van een normaal werk- en thuisleven te genieten. De symptomen van een voedingsintolerantie doen niet altijd een voedingsprobleem vermoeden: een onrustig gevoel, constipatie, angstaanvallen, hormoonschommelingen, stemmingswisselingen en uitputting worden niet direct gerelateerd aan voeding. Daarom is het zinvol om diagnostische zekerheid te verkrijgen omtrent mogelijke intoleranties. 

Hiervoor heeft ons laboratorium een uniek concept ontwikkeld dat bestaat uit stapsgewijze diagnostiek. Hiermee is het relatief simpel en betaalbaar om een voedingsintolerantie uit te sluiten. Daarnaast kan de intolerantietest per cliënt worden afgestemd. Dit voorkomt onnodige onderzoeken en kosten.

In totaal biedt de voedingsintolerantiescreening de mogelijkheid om 285 unieke voedingsmiddelen te testen. Voor het onderzoek zijn drie buisjes (à 8,5 ml) bloed nodig. Voor vervolgonderzoek na de pre-screening is geen nieuwe bloedafname nodig, mits dit binnen een maand na de ingangsdatum wordt aangevraagd. 

De kosten van de voedselintolerantie-prescreening (IgG en IgG4) op 7 voedingsmiddelen zijn € 48. De 7 voedingsmiddelen die getest worden zijn: kippenei-eiwit, melk, tarwe, pinda, tomaat, zalm en ananas. Hier kan nog een IgE screening (op allergieën) aan worden toegevoegd voor € 19. 

Tot slot is het nu ook mogelijk om naast de pre screening (IgG en IgG4) op 7 voedingsmiddelen, direct ook een screening op 24 extra voedingsmiddelen aan te vragen. Deze optie biedt direct inzicht in 31 voedingsmiddelen en bespaart tijd en kosten.

Wil je meer informatie over onze voedselintolerantietesten of wil je een test aanvragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we leggen de mogelijkheden aan je uit.