Ontstekingsbevorderende voeding

In de tijd waarin we nu leven is een sterk immuunsysteem een waardevol bezit. Om weerbaar te zijn tegen ziekteverwekkers is het belangrijk ervoor te zorgen dat we ontstekingen in toom houden. Onze voeding is daar van grote invloed op. Vooral het vermijden van ontstekingsbevorderend voedsel versterkt ons immuunsysteem. Lees verder en ontdek welke drie soorten voedingsmiddelen je beter kunt vermijden om ontstekingen te remmen en de gezondheid te verbeteren.

Cytokinen zijn eiwitten die door ons immuunsysteem worden uitgescheiden om de immuunrespons te reguleren. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het immuunsysteem activeren en leiden tot de overproductie van ontstekingsbevorderende cytokinen en de onderproductie van ontstekingsremmende cytokinen.

Om chronische ontstekingen tegen te gaan, is het belangrijk om ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen te vermijden. Hieronder staan de top 3 boosdoeners:

1. Gluten
Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen, waaronder tarwe, rogge, kamut, spelt en gerst. Een intolerantie voor gluten komt vaak voor, dit is een laaggradige en chronische ontsteking die o.a. een lekkende darm kan veroorzaken. Het elimineren van gluten kan het ontstekingsniveau verlagen en de gezondheid verbeteren. Kies voor glutenvrije producten als quinoa, kokosnoot-, teff- of amandelmeel. Je kunt als alternatief voor glutenvrije bloemkool-pizzabodems (let op dat er geen tarwe in zit!) gebruiken, of een maaltijd maken met zoete aardappel, linzen of zeewierpasta.

2. Beschadigde oliën en vetten
Een dieet met te veel omega 6-vetzuren is zeer inflammatoir en kan de ontwikkeling van ziektes in de hand werken. Omega 3 daarentegen werkt ontstekingsremmend.

Hoewel sommige gezonde voedingsmiddelen rijk zijn aan omega 6-vetzuren, zoals amandelen, cashewnoten en andere noten, kun je deze combineren met voeding dat rijk is aan omega 3-vetzuren om ervoor te zorgen dat de omega-3 vetzuren de ratio domineren. 

Vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardientjes en ook zaden als lijnzaad en chiazaad zijn rijk aan omega 3.

Plantaardige oliën, zoals maïsolie, koolzaadolie, sojaolie, saffloerolie, katoenzaadolie en pindaolie bevatten te veel omega 6-vetzuren. Daarnaast zijn ze beschadigd tijdens de verwerking en hierdoor zeer ontstekingsbevorderend. Echt vermijden dus!

Kies als gezonde bron van vet voor extra vierge kokosolie. Deze is rijk aan triglyceriden met middellange ketens (MCT's) die door hun lengte niet gemakkelijk vastplakken aan de vaatwand. 

3. Kunstmatige zoetstoffen
Aspartaam, acesulfaam-K, sucralose, mannitol, malitol en andere kunstmatige zoetstoffen zijn niet gezond. Sterker nog, ze hebben een neurotoxisch effect op ons brein waardoor hersencellen kunnen beschadigen.

Erythritol zoals in onze Keto Cacao-repen en stevia uit de steviaplant zijn natuurlijke en gezonde zoetstoffen die de bloedsuikerspiegel niet beïnvloeden.