Pre-menopauze en de overgang

Veel vrouwen denken dat de eerste verschijnselen van de overgang zich pas tussen hun 48e en 52e levensjaar voor zullen doen. Maar niets is minder waar. Voorafgaand aan de laatste menstruatie (dit is de menopauze), zit een periode van jaren waarin de hormonen al flink kunnen gaan schommelen. Het gevolg: een kortere of langere cyclus, heftigere of lichtere bloedingen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slaapproblemen, nachtzweten en opvliegers. Maar er is hoop: met voeding en supplementen kun je de klachten verlichten.

Tijdens de pre-menopauze en de overgang produceren eierstokken minder van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Wanneer oestrogeenniveaus dalen, kunnen fyto-oestrogenen een positief effect hebben op het reduceren van symptomen gerelateerd aan oestrogeenverlies. Voorbeelden van deze symptomen zijn: opvliegers, slaapproblemen, gewichtstoename, overmatige transpiratie en een laag libido. Toch is het niet verstandig om fyto-oestrogenen uit soja te gebruiken. Soja is namelijk een bron van fytinezuur, een antinutriënt die zich bindt aan de mineralen ijzer, calcium, zink en magnesium. Hierdoor worden deze mineralen minder goed opgenomen door het lichaam. In het ergste geval kan een hoge fytinezuurconsumptie zelfs leiden tot een mineralentekort.

Beter is het om Rode klaver te gebruiken, wat ook een oestrogene werking heeft.

Rode klaver
Het meest kenmerkende symptoom van de overgang is de opvlieger. Een ernstig gloeiend gevoel dat begint op de borst en zich in razend tempo verspreidt over het hele lichaam. Dit onaangename verschijnsel kan aantoonbaar bestreden worden met rode klaver. 

Dong Quai
Uit onderzoek blijkt dat een preparaat met angelica sinensis (dong quai) effectief is tegen verschillende overgangssymptomen. Zo ervaarden vrouwen in de twaalf weken durende proefperiode minder slaapverstoringen, meer energie en een afname van opvliegers. Met name de daling van opvliegers onder de proefpersonen was opzienbarend. Onder de vrouwen in de postmenopauzale fase die aan deze studie meededen werd een afname van opvliegers van tenminste 90% (!) gemeten.

Taurine
Dit aminozuur vervult een belangrijke functie als neurotransmitter in de hersenen, antioxidant en ontgifter. Taurine helpt de niveaus van calcium, natrium, kalium en magnesium in de cellen te handhaven. Taurine kan een regelmatige hartslag helpen behouden door de concentratie van calciumionen te helpen reguleren.

OPC 
OPC staat voor oligmere proanthocyandinen, komende uit druivenpittenextract. OPC heeft krachtige anti-oxidatieve eigenschappen en bestrijdt vrije radicalen. De chemische structuur van OPC's is verschillend van andere antioxidanten omdat deze is ingebouwd in celmembranen. Vetten en vooral cholesterol zijn gevoelig voor schade door vrije radicalen. Als vetten en cholesterol worden beschadigd door oxidatie, vormen zij giftige substanties die schade aanrichten aan cellen en ziekte aan hart en bloedvaten in gang zetten. OPC gaat de vorming van deze zogenaamde lipide-peroxides tegen.

Al deze bovenstaande ingrediënten zitten in het overgangsproduct Feminosan. Wij raden aan dit te gebruiken samen met vitamine D&K, vanwege het hoger risico op osteoporose en Teunisbloemolie. Het GLA in teunisbloemolie helpt bij stemmingswisselingen en bij hormoonschommelingen.