Schildklier en voedselintoleranties

De schildklier is een belangrijke klier die veel in het lichaam regelt. Is er te veel stress dan past de schildklier de snelheid van de voedselvertering en verbranding aan. Door een tragere vertering en verbranding ontstaan vervolgens nieuwe problemen, zoals een energietekort en darmklachten. De schildklier wordt traag van zowel fysieke, mentale als emotionele stress. Onder fysieke stress verstaan wij vooral voedsel dat niet goed verdragen wordt. Er zijn veel mensen die met symptomen van voedselintoleranties rondlopen, maar geen idee hebben dat hun dagelijkse voeding het struikelpunt is.

Voedselintoleranties kunnen veel stress veroorzaken. Het lichaam ziet voeding in geval van een intolerantie als iets gevaarlijks. Het immuunsysteem wordt geprogrammeerd om bepaald voedsel aan te vallen. Dit leidt tot een overactief immuunsysteem dat op den duur nog meer fouten gaat maken en in een later stadium zelfs de eigen cellen kan gaan aanvallen (auto-immuunreactie). Een logisch gevolg van voedselintoleranties is dat de schildklier in de spaarstand gaat.

De symptomen van een trage schildklier zijn:

Vermoeidheid

Kouwelijk

Moeite met afvallen

Stemmingswisselingen of depressie

Darmklachten

Obstipatie

Verteringsproblemen

Dunner wordend haar

Dunner uiteinde van wenkbrauwen

Droge huid

Snel brekende nagels

Niet lekker in je vel

Meten = weten!
Daarom is de eerste stap in onze praktijk het onderzoeken van de schildklier waarbij er naast TSH ook vrij T4 en vrij T3 wordt getest. TSH zet de schildklier aan tot productie van het inactieve schildklierhormoon T4. Wanneer je deze waarden weet, kun je verschillende schildkliermineralen inzetten zoals: jodium, zink, selenium en een klein beetje koper.

Wanneer je toch bloed laat afnemen voor een schildklieronderzoek, test dan meteen op voedselintoleranties. Je kunt beginnen met de basistest waarin de reactie op tarwe, koemelk, ei-eiwit, pinda, zalm, ananas en tomaat getest wordt. Met deze combinatietest weet je in 10 dagen hoe jouw schildklier functioneert en of er voedselintoleranties spelen.