Valspositieve PCR-testen

Er wordt steeds meer getest. De PCR-test wordt niet meer alleen gebruikt om mensen met ziekteverschijnselen te testen, maar wordt ook gebruikt om mensen zonder symptomen te testen. Sporters worden elke week preventief getest, anders mogen zij geen wedstrijd spelen. Ook als je naar Griekenland of Bonaire wilt vliegen moet je getest worden. Er zijn wetenschappers die zeggen dat deze test niet geschikt is om te gebruiken bij mensen die geen ziekteverschijnselen hebben. De kans op valspositieven is groot. Er zijn momenteel veel sporters die in een eerste test positief testen waardoor zij worden uitgesloten van deelname aan een wedstrijd en dan blijkt een tweede test vaak negatief. 

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction. Met deze techniek kun je een stukje genetisch materiaal testen. De PCR-test moet vooral indicatief gebruikt worden en kan in geval van ziekteverschijnselen een klinische diagnose geven. Wanneer je iemand van straat plukt zonder ziekteverschijnselen en deze persoon wordt positief bevonden met de PCR-test, is er grote kans dat dit een valspositieve test is. En dan is er ook nog de vraag of deze test niet voor andere coronastammen of zelfs van andere virussen aanslaat.

De meeste luchtwegklachten zijn neusverkoudheden die worden veroorzaakt door de rhinovirussen. Coronavirussen komen minder voor dan de rhinovirussen, maar zijn ons lichaam niet onbekend. Het kan dat het COVID-19-virus nooit een ernstig virus is geweest. Het ligt voor de hand dat het grootste deel van de doden in maart en april niet aan COVID-19 is gestorven maar een andere doodsoorzaak had en ernaast een co-infectie met COVID-19 heeft gehad. Toch gaat deze groep als COVID-19 sterfte de boeken in.

De ontwikkelaar van de PCR-test heeft aangegeven dat deze test niet geschikt is om iemand te bestempelen als besmettelijk. Duits onderzoek onder coronapatiënten met milde klachten liet zien dat de meerderheid van de keelmonsters het besmettelijke virus bevatte in de eerste week dat de onderzochte patiënten klachten ervaarden. Na de achtste dag werd geen besmettelijk virus meer gevonden, maar een deel van deze patiënten testte nog wel positief bij de PCR-test.

Ook het begrip groepsimmuniteit is in de media verkeerd uitgelegd. Het betekent niet dat je, als je het virus hebt gehad immuun bent. Je zou het virus best nog een keer kunnen krijgen. Je hebt wél meer virusdeeltjes nodig om weer besmet te raken. Als je asymptomatisch bent en je test toch positief, dan heb je het virus waarschijnlijk al eerder gehad. Dit is helemaal niet erg want je bent hebt een goede afweer anders had je wel weer symptomen gehad. 

De PCR-test wordt door de media als zeer betrouwbaar bestempeld. Feit blijft: de ziekenhuizen werden deze zomer niet overspoeld met mensen die ziek zijn geworden als gevolg van een COVID-19-infectie. Kijk hier het interview met Flavio Pasquino over de PCR-test op het kanaal van Café Weltschmerz. Zij benaderen de corona-onderwerpen niet slechts van één kant, maar houden een open blik.