Verantwoorde visolie

Je hebt er vast al over gehoord: veel visolie wordt niet op de meest milieuvriendelijke manier vervaardigd. De meeste visolie komt uit Zuid-Amerika, daar worden de sardines en ansjovis gevangen en in zijn geheel vermalen. Dit heeft een nadelig effect op de oceanen en het milieu: een deel van de voedingsbron van dolfijnen, zeevogels, zeeleeuwen en walvissen wordt op deze manier weggenomen. Gelukkig kan het ook anders!

Visolie van de snijresten van visfilet
Wanneer kabeljauw gevangen wordt, levert deze naast filets voor de markt maar liefst 150 ml visolie of 250 capsules op. Dit is nogal een verschil met veel visolie waarvoor 30 hele ansjovissen voor 1 capsule nodig zijn. Daarom is het beter voor het milieu om visolie te kopen die gemaakt is van filet-snijresten. Deze werkwijze, waar dus geen extra vis voor gevangen hoeft te worden, leverde fabrikant Arctic Blue het MSC-keurmerk voor duurzame visserij op. Wij bij Your Health Coach zijn trots dit mooie merk aan te mogen bieden aan onze cliënten.

Oxidatie van visolie
De verantwoorde werkwijze van Arctic Blue in het koude Noorwegen heeft als gevolg dat deze visolie niet-geoxideerd en schoon is. Visolie kan reageren met zuurstof (dit noemen we oxidatie) en dan veranderen in een ongezond vet. Ludo van Wiel werkte jaren als visolie-expert in de reguliere industrie en stelde het belang van een niet-geoxideerde (dus een lage Totox-waarde), schone (gezuiverd met moleculaire destillatie) en natuurlijke (dus geen ehtylesters) voorop. Ook vindt hij het belangrijk dat de visolie afkomstig is uit Noorwegen en niet uit China of Zuid-Amerika. Drie jaar geleden richtte Ludo zijn bedrijf Arctic Blue op en biedt hij nu hoge kwaliteit visolie aan. 

Zonder abonnement
Het klopt dat er inmiddels meerder aanbieders van deze kwaliteit visolie op de markt zijn. Wat wij jammer vinden is dat je daar een abonnement voor af moet sluiten en voor 6 of 12 maanden flessen geleverd krijgt. Daarbij zit de visolie van andere aanbieders vaak in plastic flessen. Daarom bieden wij bij Your Health Coach Arctic blue aan: deze visolie is scherp geprijsd, is verpakt in glas en kun je gewoon per fles bestellen zonder dat je aan een abonnement vastzit.

Vegan omega 3
Omega 3-vetzuren bestaan uit EPA, DHA en ALA. Deze drie worden essentiële vetzuren genoemd omdat ons lichaam ze niet zelf kan maken. Vegetariërs en vegans met een gezonde levensstijl kunnen EPA uit ALA maken. ALA vindt je in avocado’s, noten, zaden en lijnzaadolie. DHA kun je als vegetariër of veganist uit algenolie halen. Een deel van de DHA wordt ook weer in EPA omgezet. 

Arctic blue heeft ook een plantaardige (zelfs vegan) algenolie rijk aan DHA in het assortiment. Dagelijks 250 mg DHA is goed voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen. Dit is wetenschappelijk bewezen. Arctic Blue heeft de algenolie in capsules (250 mg DHA per capsule) of vloeibaar (met romig mondgevoel en lekkere citroensmaak) om zo van de lepel te eten of te mengen met yoghurt.

  • 100% vegan
  • bevat 10 mcg vitamine D
  • goed voor botten en tanden
  • bevordert de weerstand