Verslaafd aan neusspray?

Verslaafd aan neusspray?

Neusverkoudheden ontstaan doordat het lichaam als reactie op een virus- of bacteriële infectie, een ontsteking aanmaakt waarbij het slijmvlies opzwelt. Dit geeft de typische verstopte neus en kan ook uitbreiden naar keel, oren en voorhoofd- en bijholten.

Veel mensen gebruiken dan een neusspray op basis van Xylometazoline. Deze spray werkt snel omdat het de bloedvaten vernauwt in het neusslijmvlies waardoor er meer ruimte komt om adem te halen. Echter, het geneest de verkoudheid niet. Pas als de virussen en bacteriën door het immuunsysteem zijn opgeruimd, zal de ontsteking stoppen en de zwelling verdwijnen. Wanneer het immuunsysteem niet sterk genoeg is, houdt de verkoudheid aan, waardoor mensen de neusspray langer blijven gebruiken dan de toegestane 5 tot 7 dagen. Bij langer gebruik raken de bloedvaten echter gewend aan Xylometazoline en wanneer dan gestaakt wordt met toediening, verwijden de bloedvaten extra waardoor het slijmvlies weer opzwelt. En wordt er opnieuw naar de spray gegrepen. Bij langdurig gebruik treedt er vervolgens vaak schade op aan het neusslijmvlies. Het weefsel kan zelfs volledig verdwijnen met als gevolg de kans op een chronische ontsteking en een verslaving aan neusspray.

Een neusspray op basis van Nano zilver en zink kan de oplossing bieden. Zilver en zink vernauwen de vaten niet maar bestrijden de oorzaak van de zwelling, en dragen bij aan het herstel van cellen en weefsels. Zilver heeft een antibacteriële en ontsmettende werking. Virussen gebruiken bacteriën als gastheer en kunnen zonder deze niet overleven. Zink draagt bij aan de celvernieuwing en de normale weerstand tegen stress. Een chronische aandoening is voor het lichaam ook een stresssituatie.

Naast de Zink-Zilver neusspray is er ook een zilverspray voor de ontsmettende werking bij wondjes en huidaandoeningen als acne, huid- of luieruitslag, jeuk en zwellingen, irritatie, okselgeur en kalknagels. Ook is het vanwege zijn antibacteriële werking te gebruiken als desinfectiemiddel voor bijvoorbeeld handen, toiletbril, telefoon, snijplank, etc.