Recepten
Bananenbrood met courgette

Vegan en glutenvrij. Gezonde en voedzame snack op basis van boekweitmeel, havermout, chiazaad, banaan en courgette.
Ingrediënten
- 4 bananen -
- 1 courgette
- 2 eetlepels chiazaad - (15 min wellen met 4-6 eetlepels water)
- 1 kop boekweitmeel (150 g)
- 1 kop glutenvrije havermout (100 g)
- 2 eetlepels kaneel of speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel zeezout
- 1/2 kop kokosnootrasp (50 g)
- 3 el kokossuiker
- 1 kopje water of plantaardige melk
- 3 eetlepels zonnebloem- of pompoenpitten
- 4 eetlepels kokosolie - gesmolten
Bereiding:
- Verwarm je oven voor op 175°C en bekleed een cakevorm met bakpapier of gebruik een siliconen bakvorm.
- Voeg in een kleine kom de chiazaden en water toe en laat ze opzwellen, roer even om klonteren te voorkomen.
- Schil en pureer of prak de bananen tot een gladde massa.
Je kunt ze in de blender purereren met water of plantaardige melk. - Spoel je courgette af en rasp deze. Je kunt de courgette ook in stukjes snijden en toevoegen aan de gepureerde banaan en nog even blenden.
- Meng in een grote mengkom de droge ingrediënten en voeg het zout toe.
- Voeg de gepureerde banaan, courgette, water of plantaardige melk en chiazaadmengsel toe.
- Smelt de kokosolie in een steelpannetje. Meng grondig zodat het droge mengsel gelijkmatig is bedekt met de natte ingrediënten.
- Giet het mengsel in de vorm en verdeel gelijkmatig met een lepel of spatel. Versier de bovenkant met zaden, kokosrasp en courgette reepjes.
- Zet in de voorverwarmde oven en bak ongeveer een uur gaar.
- Test d.m.v. een tandenstoker in het midden van het brood te steken of het gaar is. Als hij er droog uitkomt, is het klaar!
- Serveer warm of geroosterd (even in de oven onder de gril leggen). Lekker met een laagje kokosolie of je favoriete notenboter en een kopje thee.