< Terug

Kipburger met zoete aardappel friet

Kipburger met zoete aardappel friet

Deze maand een gezond, gluten-, lactose en ei-vrij recept! Annemieke van Kooten creëerde deze gezonde versie van een burger met patat.

Ingrediënten voor 2 personen:

Kipburger

  • 250 g kipfilet
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl Italiaanse kruiden (of andere kruiden die je zelf wil toevoegen)
  • 1 el kokosolie
  • vers gemalen peper en zout
  • 4 Portobello champignons
  • 2 kropjes little gem sla

Perenmoes

  • 1 kg peren (conference peren)
  • 2-3 tl kaneel

Avocadomayonaise

  • 1 avocado
  • sap van ½ citroen
  • 10-15 basilicumblaadjes
  • vers gemalen peper en zout

Zoete aardappelfriet

  • 400 g zoete aardappel
  • vers gemalen peper en zout
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Schil de peren en snijd deze in stukjes.
  2. Doe de perenstukjes in een pan met kaneel en laat dit op laag vuur  koken.
  3. Roer af en toe de peren tot het kookt.
  4. Zet de staafmixer in de pan en mix de peren tot moes. Je kan er voor kiezen om er ook een compote van te maken door niet alle stukjes peer fijn te mixen.
  5. Laat de perenmoes snel afkoelen in een pot of pan en zet het in de koelkast tot je het gaat gebruiken.
  6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  7. Snijd de zoete aardappels in plakken en daarna in reepjes, lijkend op frietjes.
  8. Leg de frietjes op de bakplaat, besprenkel met olijfolie, peper en zout.
  9. Doe de friet ongeveer 20-30 minuten in de oven.
  10. Schep af en toe de frietjes om dat alle kanten krokant worden.
  11. Snijd de kipfilet in blokjes en doe in de keukenmachine.
  12. Voeg het citroensap, kokosolie, peper, zout en de kruiden toe. Mix het geheel tot gehakt.
  13. Maak van het gehakt 2 ballen.
  14. Druk de ballen plat tot een burger.
  15. Bak de burger kort goudbruin in de pan.
  16. Maak de portobello schoon. Haal de sporen en het steeltje uit het kapje.
  17. Doe de kipburgers en Portobello ‘s 10 minuten in de oven op 200 graden.
  18. Doe de avocado, citroensap, basilicumblaadjes en peper en zout in de keukenmixer.
  19. Mix tot een glad geheel. 
  20. Voeg eventueel extra citroensap of olijfolie toe om het romiger te krijgen.

Opmaak

  1. Leg een Portobello op het bord.
  2. Leg een paar blaadjes little gem in de portobello.
  3. Leg de kipburger op de sla.
  4. Doe een beetje avocadomayonaise op de burger.
  5. Leg de andere portobello op de burger.
  6. Leg de frietjes, perenmoes en avocadomayonaise op het bord.

Enjoy deze gezonde versie van burger met patat!

 


 

 Annemieke van KootenDit recept is ontwikkeld door Annemieke van Kooten. Annemieke werd een ontzettend creatieve foodie nadat zij ontdekte dat ze diverse voedsel intoleranties had. Zij deed de voedsel intolerantie test bij Your Health Coach en ontdekte dat ze reageerde op zuivel, gluten, eieren, noten, tomaten, paprika, knoflook en mosterd.  Lees meer over Annemieke en haar lekkere recepten op: www.eatsportandrelax.com