Bacteriën en schimmels in je koelkast

Je staat er niet bij stil, maar in een koelkast hebben bacteriën en schimmels een goed leven: er is volop voedsel en de temperatuur is lekker koel zodat ze goed kunnen groeien. Schimmels groeien zowel op droge producten als producten waar water in zit.

Bacteriën en schimmels in je koelkastDe sporen die schimmels vormen kunnen door de lucht worden vervoerd. Dus als er ergens in je koelkast schimmel zit, zit het op alle onafgedekte producten.

Stel je hebt een rotte tomaat niet opgemerkt, deze schimmelsporen zitten naar verloop van tijd op alle groenten in je groentenlade!

Er is 1 plekje in je koelkast dat erg gevoelig is voor schimmels: het afvoergaatje. Daar zit lekker veel vocht, een ideale plek voor de groei van bacteriën en schimmels. 

Maak je koelkast daarom ELKE MAAND grondig schoon en gebruik daarbij een antibacterieel middel. Als je chloor gebruikt, lucht je koelkast goed voordat je deze weer in gebruik neemt. 

Hoe maak je je koelkast optimaal schoon?
Haal alles uit de koelkast en kijk meteen naar de datum op de verpakking. Zet de vuilnisbak maar klaar, want er zullen wel wat spullen over datum zijn. Haal alle onderdelen los en was ze af met een sopje van water en afwasmiddel. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje van soda met afwasmiddel of allesreiniger. Maak het afvoergaatje in de achterwand en het bakje aan de achterkant van de koelkast ook schoon. Daarna afnemen met schoon water met een scheut natuurazijn en dan nadrogen met een schone theedoek. Vergeet niet om goed met een doekje tussen de plooien van het afsluitrubber te poetsen. Zit het vuil er diep, gebruik dan een satéprikker. Smeer wat talkpoeder op het rubber, dan blijft het zacht.