Appelazijn voor je gezondheid

Appelazijn is een bijzonder product, met gigantisch veel gezondheidsvoordelen. Wanneer appels een paar weken gefermenteerd worden totdat ze gaan gisten, mag je het eindproduct appelazijn noemen. Tijdens de gisting worden de suikers in de appels omgezet in alcohol en vervolgens in zuur. Een veelgebruikte verzamelnaam is ‘vinaigre’. Dit is afgeleid van de Franse woorden ‘Vin Aigre’, wat letterlijk ‘Zure Wijn’ betekent. 

Positieve invloed op het cholesterol
Appelazijn helpt het cholesterol op een natuurlijke manier te verlagen. Een te hoog cholesterolgehalte is een risico voor hart- en vaatziekten. Dagelijks drie glazen water met 1 tot 2 theelepels appelazijn helpen om je cholesterolwaarden op een gezond niveau te houden.

Appelazijn remt ontstekingen
Appelazijn werkt ontstekingsremmend. Vooral mensen met jicht, reuma of gewrichtspijn kunnen hier baat bij hebben. Ook kleinere ontstekingen zoals keelpijn of heesheid, kun je verhelpen door het innemen van appelazijn.

Positieve invloed op de bloeddruk
Het gaat niet over een nacht ijs, maar appelazijn zuivert het bloed en reguleert de bloeddruk. Na een paar maanden dagelijks drie glazen water met 2 theelepels appelazijn te drinken werd een lagere bloeddruk gerapporteerd. 

Effectief bij acne
Appelazijn brengt de zuurgraad van de huid in balans. De antibacteriële, ontsmettende eigenschappen werken effectief tegen de bacteriën die acne veroorzaken. Appelazijn heeft een licht peelende werking en verzacht de huid. 

Hoe gebruik je het?
Mix een eetlepel appelazijn met drie eetlepels water. Was en droog je gezicht. Doop een watje in het mengsel en reinig je gezicht. Kom niet te dichtbij het gebied rond de ogen. Laat dit tien minuten intrekken en was je gezicht dan met lauwwarm water. Breng daarna je dag- of nachtcrème aan. 

Appelazijn verhoogt de stofwisseling
Appelazijn helpt ook bij het afvallen. Dat komt omdat appelazijn de volgende eigenschappen heeft:

Versnelt de stofwisseling

Stimuleert de vetafbraak

Verhoogt de energie

Vermindert het hongergevoel

Verbetert de spijsvertering

Werkt reinigend en ontslakkend

Neem bij het afvallen 3 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn verdeeld over de dag. Later mag je drie keer per dag een eetlepel in een glas water doen. Bouw het rustig op, anders krijg je misschien last van je maag. 

Tegen roos of onrustige hoofdhuid
Appelazijn doet ook wonderen bij een onrustige hoofdhuid. Doe 2 eetlepels appelazijn in 100 ml water. Meng dit goed en masseer de hoofdhuid hiermee in. Laat dit 30 minuten intrekken en was dan je haar op gebruikelijke wijze. Je haar kan daarna nog naar azijn ruiken, maar dit zal weer verdwijnen. Tenminste, als je je haar goed uitgespoeld hebt.

Door deze behandeling wordt de zuurgraad van je haar hersteld, worden je haarschubben gesloten en verdwijnt je roos. Ook worden restanten van haarverzorgingsproducten door de appelazijn verwijderd waardoor je weer écht schoon haar hebt.

Effectief tegen luizen
Wanneer er luizen zijn gesignaleerd kun je deze ook op natuurlijke wijze behandelen. Je kunt pure appelazijn in het haar masseren, of een verdund mengel van 2 eetlepels op 100 ml water. Nadat de appelazijn is ingetrokken smeer je de hoofdhuid volledig in met extra virgin kokosolie. Vervolgens dek je het haar af met een plastic wegwerp badmuts. Zeker 2 uur laten zitten, je kunt er ook mee slapen. De volgende ochtend kam je de neten er zo uit. De luizen zijn al lang dood door de antibacteriële werking van appelazijn.