Havermout met onkruidverdelger

Onlangs lazen wij in een nieuwsbrief van de EWG (Environmental Working Group) dat er een flinke dosis onkruidverdelger is gevonden in niet-biologisch geteelde havermout. Het is de missie van EWG om mensen te stimuleren gezonder te leven in een gezondere omgeving. EWG voerde een onafhankelijk onderzoek uit naar de onkruidverdelger Roundup en checkte ontbijtproducten en snackrepen met havermout. De resultaten zijn gerust schokkend te noemen. 

EWG's testen vonden glyfosaat, het actieve ingrediënt in Roundup, in 43 van de 45 geteste producten gemaakt met conventioneel geteelde haver. Meer dan twee derde van de monsters had een te hoog gehalte aan glyfosaat. Een gehalte dat door EWG als gevaarlijk wordt beschouwd voor consumptie, met name voor kinderen. Nu denk je misschien dat deze hoeveelheden alleen op de Amerikaanse markt voorkomen, maar de onkruidverdelger komt ook hier voor. Een aantal van de geteste producten wordt geïmporteerd en is ook in Nederland te koop.  

Voedsel op basis van haver is een gezonde bron van vezels en voedingsstoffen voor kinderen en volwassenen. Daarnaast biedt haverconsumptie gezondheidsvoordelen zoals het verlagen van cholesterol en verminderd risico op hart- en vaatziekten. De bevindingen van EWG doen vermoeden dat miljoenen Amerikanen (waaronder ook veel kinderen) worden blootgesteld aan Roundup, een vermoedelijk kankerverwekkende stof. Vooral voor kinderen is deze stof schadelijk omdat het lichaam nog volop in de groei en ontwikkeling is. 

"Het is heel zorgwekkend dat granen die kinderen graag eten, glyfosaat bevatten," zegt Alexis Temkin, Ph.D., EWG-toxicoloog en auteur van het rapport. "Ouders zouden zich geen zorgen hoeven te maken over de voeding van hun kinderen en zeker niet over haver dat hen blootstelt aan een chemische stof die is gekoppeld aan kanker. De overheid moet stappen ondernemen om onze meest kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen."

Van de niet-biologische producten bevatte bijna alle testsamples een verhoogd gehalte van de onkruidverdelger. Ongeveer een derde van de 16 geteste producten met biologisch geteelde haver bevatte weliswaar ook glyfosaat maar op een niveau dat ver onder de gezondheidsdrempel van de EWG lag. Glyfosaat kan in biologische haver terechtkomen via nabijgelegen akkers waar met Roundup gewerkt wordt.

Met deze publicatie van de bevindingen startte EWG een consumentenpetitie om bedrijven aan te sporen om glyfosaat uit voedsel te weren. De EWG wil dat producenten stoppen met het gebruik van glyfosaat in de productie van haver en andere granen. Ook jij kunt deze petitie tekenen!

"Het is aan de consument om een beroep te doen op bedrijven om hun producten van glyfosaat te ontdoen," zegt EWG-president Ken Cook. "De consumentencampagne van EWG, die zich richt op voedingsmiddelen op basis van haver, is slechts het begin om de blootstelling aan glyfosaat te beëindigen.

Ben je benieuwd welke producten getest zijn? Bekijk de producten en testresultaten, en oordeel zelf!