Nano zilver bij Tros Radar

Op maandag 3 december 2018 j.l. heeft het programma RADAR aandacht besteed aan colloïdaal zilver. De manier waarop alternatieve therapeuten met zilver werken werd bekritiseerd. In Amerika mag zilver voor inwendig gebruik geadviseerd worden, in Nederland niet. Is zilver voor Amerikanen dan niet toxisch?

RADAR beweert dat colloïdaal zilver geen onderscheid maakt tussen bacteriën en lichaamscellen en impliceert dat zilver een slecht alternatief is voor antibiotica.

Weerlegging:
Alleen bacteriën, schimmels en virussen zijn gevoelig voor zilver. Er is niet aangetoond dat zilver, in normale doseringen, gezonde cellen aantast. Er is ook nooit aangetoond dat zilver de gezonde flora aantast. Er zijn zelfs studies die aantonen dat na gebruik van zilver de positieve lactobacillen zijn toegenomen. Ook zijn er legio studies die laten zien dat colloïdaal zilver effectief werkt als natuurlijk antibioticum en zelfs virussen, schimmels en kankercellen afdood en afremt. Dat reguliere antibiotica niet altijd effectief zijn of zelfs zonder gevaren worden voorgeschreven, is niet onbekend. Zelfs de overheid voerde een campagne: “Antibiotica zijn geen anti-griepmiddelen”.

De insteek van Radar:
Het is echter niet bewezen dat dit middel ook echt iets doet. Sterker nog, het is toxisch en kan daardoor schadelijk voor je zijn. Blijkbaar weet de medewerker van de vitaminespeciaalzaak ook niet dat dit ‘antibioticum’ sinds 2016 al niet meer mag worden verkocht als voedingssupplement of levensmiddel. Waarom is het dan toch nog verkrijgbaar in de winkel en ook online?

Onze mening:
Als iets goed werkt wordt het vaak onderuit gehaald door de oppositie, in dit geval mensen die geld verdienen aan reguliere antibiotica.

De feiten over zilver:

  1. Laten we beginnen met het goede en verhelderende nieuws dat er nog nooit één geval van ernstige ziekte of dodelijke afloop is gemeld na het gebruik van colloïdaal zilver [2,3,4,5,35]. Dit in tegenstelling tot andere medicijnen. Alleen al in Nederland zijn er jaarlijks minimaal 17000 doden door medicijngebruik en fout medisch handelen.
  2. Nano zilver is echter niet nieuw, het wordt al meer dan 100 jaar ingezet, als gezondheids bevorderend supplement. Ook komt het in diverse producten voor zoals sokken, ondergoed, zeep, brandwondenzalf, medische apparatuur en water, om groei van ziekteverwekkers tegen te gaan.
  3. Maar liefst 53% van alle biocide producten op de markt in Amerika bevatten nano zilver. Deze worden gebruikt om drinkwater en zwembaden schoon te houden, algen te weren, plastics en waterfilters te vervaardigen. Deze producten worden al decennialang gebruikt zonder enige vermelding van gevaar voor de gezondheid of milieu.[11,20]. Ze worden gebruikt ter bevordering van de volksgezondheid.
  4. Tests hebben aangetoond dat zilver direct tot 99% van de bacteriën, virussen en schimmels dood, met volledige verwijdering van E. coli (een fecale verontreinigende stof) binnen 2 tot 2,5 seconden contacttijd. Uit studies blijkt dat het doeltreffend is om drink-, landbouw- en voedselproceswater te zuiveren met zilver, evenals afvalwater [11].
  5. De NASA gebruikt zilver om haar drinkwater te zuiveren. Zij hebben in 1970 het onderzoek van Carl Nageli opnieuw uit laten voeren en kwamen tot dezelfde conclusie, dat oligo dynamisch zilver een zeer effectief en veilig biocide is [9].

Wij vermoeden dat het doel van de uitzending is om mensen bang te maken om het product te gebruiken en te adviseren voor inwendig gebruik en op deze manier de verkoop van nano zilver te stoppen. Hoewel er producten van The Health Factory getoond werden in de uitzending, zijn zij niet benaderd en waren daarom niet aanwezig om een weerwoord te geven. 

Onze zilver producten:
Zilver 1000 ml
Zilverspray
Zilver 100 ml
Zilver 200 ml

Referenties:

1. Advies nanozilver, 2010, mens en milieu, Anne Dullemeijer, Leon Munting, Guus Reyngoud en Lisa Spronck 

2. http://thesilveredge.com/zero-deaths-from-colloidal-silver-again.shtml#.WaEbRfhJbIV
3. Silver; CASRN 7440-22-4, U.S. Environmental Protection Agency 

4. NANOTECHNOLOGIES AND THE ENVIRONMENT, Samuel N. Luoma 

5. A Nutraceutical Silver Supplement, © 2002, by Natural-Immunogenics Corp. 

6. 17000 doden per jaar https://www.youtube.com/watch?v=IR8XwmUkJb4
7.  https://radar.avrotros.nl/forum/viewtopic.php?t=54848t=54848
8. http://www.blikopnieuws.nl/gezondheid/252659/volwassenen-die-ritalin-gebruiken-

lopen-een-verhoogd-risico-op-hart-en-vaatziekten
 

9.  An indepth history of silver through the ages, Eric J. Rentz, DO, Msc 

10.  Silver Boosts Antibiotic Efficacy, By Dan Cossins, June 20, 2013 

11. Silver Benefits, Biophysical Properties of silver, March 30, 2012, Biophysica Inc 

12. The Role of Antimicrobial Silver Nanotechnology, Gibbons and Warner, 2005 

13.  Nanosilver: a nanoproduct in medical application, Xiao Chen, 2008 

14. Zeta potential, a complete course in 5 minutes, Zeta-Meter, Inc., USA 

15.   http://www.technologischeontwikkeling.nl/materials/nanotechnologie-de- 
toepassingen-zijn-oneindig
16.  https://nl.wikipedia.org/wiki/Giftigheid
17.  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/154732-jarisch-herxheimer-reactie.html
18. Publicatie: Nature cures, Nat H. Hawes 

19. Anti-tumor Activity of Silver Nanoparticles in Dalton’s Lymphoma Ascites Tumor 
Model, Department of Biotechnology, Division of Molecular and Cellular Biology, 
at Kalasalingam University in India, 2010

20. Enviromental science and technology, 120 Years of Nanosilver History: Implications 
for Policy Makers, Nowack, Switzerland, na 2010
21. Are the cited dangers of nanosilver real?, S. Barwick 

22. Electrically Generated Silver Ions: Quantitative Effects on Bacterial and Mammalian 
Cells, T. J. BERGER,* J. A. SPADARO, S. E. CHAPIN, AND R. 0. BECKER, 1976