Onmisbaar: vitamine D3

Vitamine D wordt bij voldoende zonkracht door het lichaam zelf aangemaakt. Dit proces voltrekt zich in de huid onder invloed van het ultraviolet licht afkomstig van de zon. In dit jaargetijde worden we te weinig blootgesteld aan zonlicht met als gevolg dat er bij veel mensen een vitamine D tekort ontstaat. Dit heeft een behoorlijke impact op ons immuunsysteem, de weerbaarheid tegen virale infecties en ons humeur.

Onze vitamine D-productie is afhankelijk van klimaat, de mate van blootstelling aan zonlicht, de hoeveelheid pigment in de huid en de leeftijd. Zo hebben mensen met een donkere huidskleur meer zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Ben je getint en woon je in Nederland? Dan is het aanvullen van deze vitamine een must. Vitamine D komt in beperkte mate voor in voedingsmiddelen (o.a. witte waterkers, kippenlever, zalm, tarwekiemen, eidooier, yoghurt, visoliën en kabeljauwlevertraan).

Vitamine D is met name belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden. Daarbij is de voornaamste rol het ondersteunen van een normale en gezonde botmineralisatie. Vitamine D optimaliseert de beschikbaarheid van calcium en fosfor binnen de bloedvaten in het bot, zodat de mineralen zich in het bot kunnen afzetten en tot een stevige botstructuur leiden.

Ook bij veel andere lichaamsfuncties speelt vitamine D direct of indirect een belangrijke rol. Zo is deze vitamine van belang voor het zenuwstelsel, het behoud van normale spiercontracties en het hart. Verder ondersteunt vitamine D het afweersysteem door de T-celproductie door de thymus te bevorderen. Uit recente onderzoeken is tevens naar voren gekomen dat vitamine D ook met succes kan worden gebruikt voor het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Met name kinderen in de groei hebben een verhoogde behoefte aan vitamine D, maar ook ouderen, zwangeren en borstvoedinggevende vrouwen hebben behoefte aan extra vitamine D. Hoe ouder we worden, hoe meer de capaciteit van de huid om zelf vitamine D aan te maken afneemt. Het gebruik van extra vitamine D door ouderen is vooral van belang voor een goede botaanmaak en het behoud van sterke botten.

Bij mensen met een donkere huidskleur verloopt de aanmaak van vitamine D onder invloed van zonlicht minder goed en voor hen is het aanvullen van vitamine D daarom ook zeer aan te bevelen. Hetzelfde geldt voor mensen die onvoldoende buiten komen en voor vrouwen die een sluier dragen. Zwangere vrouwen hebben extra vitamine D nodig om een optimale botvorming van de baby te bevorderen. Moedermelk bevat weinig vitamine D en daarom wordt geadviseerd om kinderen die borstvoeding krijgen dagelijks extra vitamine D te geven.

Ben je op zoek naar de beste manier om vitamine D aan te vullen? Neem dan een kijkje in de GoGreenstore.