Veilig zonnen

Wist je dat het koraal verbleekt en afsterft door de schadelijke stoffen in zonnebrand? En dat er in veel producten hormoonverstorende stoffen zitten die via je huid in jouw bloed terechtkomen? Nu hoef je niet direct bang te worden om nog zonnebrand te smeren, want er zijn ook biologische zonnebrandcrèmes die wel in orde zijn. Toch kun je met beschermende kleding en de juiste voedingssupplementen zonschade en huidveroudering voorkomen.

De meeste zonnebrandmiddelen bevat chemicaliën die de voedingsbron (algen) voor het koraal infecteren. Mede hierdoor sterft het koraal langzaam af. Onderzoek toont aan dat er jaarlijks een paar miljoen kilo aan zonnebrand in de zee komt wanneer je met je ingesmeerde lijf gaat zwemmen. Daarnaast bevatten deze chemicaliën hormoonverstorende stoffen (zoals Oxybenzone en Octinoxate) en kunnen ze het ontstaan van huidkanker in de hand werken. Nu zeggen we niet dat je helemaal moet stoppen met zonnebrandproducten, maar iets bewuster smeren kan zeker geen kwaad.

Draag beschermende kleding, een hoed of een pet wanneer je in de zon bent. Gebruik alleen zonnebrand op onbeschermde plekken. Let erop dat een goede zonnebrand geen van onderstaande ingrediënten bevat: oxybenzone, octinoxate, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate, ethylhexyl salicyclate en methylisothiazolinone. 

Een goed voorbeeld is de zonnebrand van Biosolis. Zij hebben een SPF 15, SPF 30,  en een SPF 50 in het assortiment. Biosolis vervangt het water, dat in de meeste zonbescherming het hoofdingrediënt is, door pure aloë vera-gel uit het Zuiden van  Mexico. Verrijkt met sheabutter, jojoba olie en wortelextract. De lijn van zonproducten Biosolis werd ontwikkeld met mineralen en planten. De producten voldoen aan alle normen aangaande veilige zonneproducten tegen de UVA- en UVB-stralen van de zon, en zijn geschikt voor de droge en (over)gevoelige huid. 

Verder kun je jezelf ook van binnenuit tegen de schadelijke effecten van de zon beschermen, door voldoende antioxidanten en omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding. De krachtigste antioxidant is de alg astaxantine. Deze alg vermindert de kans op een verbrande huid. Daarnaast verlaagt een dagelijkse inname van 1000-2000 mg omega-3 het risico op huidkanker.