Zorgverzekering 2022

De zorgkosten stijgen in 2022 flink. Een direct gevolg van de pandemie, de herstelzorg en de loonsverhoging voor het zorgpersoneel. Daarentegen dalen de vergoedingen voor alternatieve zorg. Steeds meer mensen kiezen ervoor om alternatieve zorg zelf te betalen. Als je bijvoorbeeld 4x per jaar van alternatieve zorg gebruik maakt, is het duurder om je hiervoor extra te verzekeren. Wil jij weten welke zorgverzekering het best bij jou past? Kijk dan op www.zorgkiezer.nl.

Op 19 oktober is de eerste zorgpremie voor volgend jaar bekend gemaakt. Zorgverzekeraar DSW verhoogt de jaarpremie van haar zorgverzekering met 39 euro. De basispremie komt daarmee uit op € 127,75 per maand. Dat is een stijging van € 3,25 per maand. 

Het complete overzicht verwachten we dit jaar pas op 13 november omdat de coronakosten die vóór 1 november gemaakt zijn nog niet bekend zijn. Prijsvechters, zoals Ditzo, Anderzorg, Just en ZieZo, wachten tot het allerlaatste moment met hun nieuwe zorgpremie, om zo de ander net even slimmer af te zijn.

Maar hoe zit het dan met de coronakosten? De reguliere zorg nam in 2020 af met € 2,2 miljard, en de coronakosten stegen met ruim € 3,9 miljard. Mensen die na het doormaken van COVID-19 last hebben van ernstige klachten of beperkingen, kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen vanuit het basispakket. De regeling hiervoor zou op 1 augustus 2021 aflopen, maar wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, verlengd tot 1 augustus 2022. 

Het acute ziektestadium is de fase van COVID-19 waarin de patiënt symptomen als koorts en benauwdheid heeft. Destijds is gekozen voor een termijn van vier maanden tussen het einde van dit acute ziektestadium en de verwijzing naar paramedisch herstelzorg. Het Zorginstituut vond dit noodzakelijk om een duidelijke relatie te zien tussen COVID-19 en de klachten bij het herstellen ervan. Op advies van het Zorginstituut wordt deze termijn nu verlengd naar zes maanden. 

Wil jij de zorgaanbieders vergelijken en overstappen naar een andere zorgverzekering of -verzekeraar in 2022? Kijk dan hier.